PROPOSTES SENZILLES QUE AJUDEN A PRACTICAR L’ATENCIÓ PLENA, "MINDFULNESS"


Quantes vegades has fet quelcom de forma automàtica? No recordes on has deixat una cosa, busques les claus i de sobte te n’adones que les tens a la mà , i com aquests, molts d’altres exemples que ens indiquen que no estem en el moment present.  Potser estem capficats per una cosa que ens ha passat, i estem en el passat ,o potser estem pensant en alguna cosa que ens preocupa i ens situem en el futur. Actuar de manera automàtica té un cost.
La pràctica en l’atenció plena ens ajuda a estar en el present , a ser conscients dels nostres pensaments , emocions i sensacions físiques.
Els pares i mares m’han dit sovint que no tenen temps per parar un moment, creieu que és una qüestió de temps o potser és que no s’han proposat buscar-lo?
Una manera fàcil d’entrenar-nos en l’atenció plena és practicar la respiració conscient.  Podem fer respiracions amb plena consciència de quan inhalem i quan exhalem, ens pot ajudar comptar fins a cinc, 1, 2, 3 , 4 ,5 inhalant i 1, 2 ,3 ,4 ,5 exhalant. En  el moment en que ens adonem que estem distrets només cal que tronem a dirigir la nostra atenció a la respiració. Deixar passar el pensament, sense entretenir-nos, ni jutjar-lo ens ajuda a calmar la ment.
Aprendre a relaxar-nos millora la gestió emocional i a reduir la impulsivitat.
Podeu practicar l’atenció plena amb els vostres fills i filles.
Us presento alguns jocs que podeu fer amb els  vostres fills i filles que ajudarà a la pràctica de l’atenció plena d’una manera lúdica.
Poseu-vos en rotllana i col·loqueu un objecte diferent  darrera de cadascú, el joc consisteix en endevinar de que es tracta tocant-lo , sense mirar.
Un altre joc consisteix en posar uns quants objectes en una safata, donem uns 15 segons per poder mirar-los, i  seguidament tapem la safata amb una manta. Haurem d’anotar en un full tots els objectes que recordem. Després tornar a destapar i comprovar els que hem recordat i els que no hem retingut.
Un altre exercici que podem fer és demanar al nen o nena que faci un dibuix de la seva habitació de memòria i després comprovar el què ha fet, quines coses ha dibuixat i quines no.
Un altre joc que us proposo és omplir una safata de llenties seques, cigrons, faves, i pèsols congelats, heu de tenir  també,  quatre recipients, un per cada una de les llegums. Poseu-vos una bena als ulls i sense mirar, heu d’anar diferenciant  cada una de les llegums i col·locar-les en el recipient que els hi toca. 
Amb aquests jocs estem entrenant l’atenció plena, i d’aquesta manera estem millorant la capacitat de focalitzar l’atenció, la memòria i les habilitats de control.
Hi ha moltes maneres de fer la pràctica de la respiració amb nens i nenes, amb els més  petits podem aprofitar el moment d’anar a dormir per introduir la respiració,  una manera de fer-ho és que escullin un nino de peluix i se’l col·loquin a la panxa, els animem a que balancegin el nino, agafant aire i deixant-lo anar, així poden notar com el nino es mou. Ho podem fer unes quantes vegades i els podem ajudar repetint les instruccions:  agafa aire, nota com el nino es mou, deixa anar l’aire i observa com la panxa s’infla, després compartim amb ells com se senten.
Us animo que trobeu el moment per practicar l’atenció plena.

Escribir comentario

Comentarios: 20
 • #1

  Hiram Gorgone (sábado, 04 febrero 2017 17:44)


  Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 • #2

  Keva Fennelly (sábado, 04 febrero 2017 21:31)


  Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and wonderful design and style.

 • #3

  Efren Watwood (sábado, 04 febrero 2017 22:37)


  I think this is among the most significant information for me. And i'm glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 • #4

  Jesenia Thorp (domingo, 05 febrero 2017 15:26)


  Thank you for the good writeup. It in fact was a enjoyment account it. Glance complicated to more delivered agreeable from you! However, how could we communicate?

 • #5

  Hannah Caves (domingo, 05 febrero 2017 15:47)


  It's fantastic that you are getting ideas from this paragraph as well as from our dialogue made at this place.

 • #6

  Kisha Schwein (domingo, 05 febrero 2017 18:37)


  An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you need to write more on this topic, it might not be a taboo subject but usually people do not talk about such subjects. To the next! Kind regards!!

 • #7

  Kelsie Hermanson (lunes, 06 febrero 2017 00:52)


  Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!

 • #8

  Delinda Boren (lunes, 06 febrero 2017 09:22)


  You made some decent points there. I checked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 • #9

  Latricia Ayers (lunes, 06 febrero 2017 12:08)


  Saved as a favorite, I like your site!

 • #10

  Milagros Stokely (lunes, 06 febrero 2017 15:00)


  Hi, I read your blog regularly. Your writing style is awesome, keep doing what you're doing!

 • #11

  Renee Bensinger (martes, 07 febrero 2017 00:24)


  Great beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a applicable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered bright transparent concept

 • #12

  Hannah Caves (martes, 07 febrero 2017 13:14)


  What's up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this paragraph i thought i could also make comment due to this good post.

 • #13

  Rebbecca Titcomb (martes, 07 febrero 2017 15:29)


  That is very fascinating, You are a very professional blogger. I've joined your feed and look forward to in the hunt for more of your great post. Additionally, I have shared your web site in my social networks

 • #14

  Michell Digirolamo (miércoles, 08 febrero 2017 11:48)


  I like the helpful info you provide in your articles. I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I'll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 • #15

  Wanda Hartmann (miércoles, 08 febrero 2017 17:45)


  Howdy very nice website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also? I am glad to find numerous helpful info here in the publish, we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • #16

  Denyse Olsen (jueves, 09 febrero 2017 08:31)


  You made some really good points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 • #17

  Monte Buhl (jueves, 09 febrero 2017 18:53)


  Usually I don't read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 • #18

  Iona Cavalier (jueves, 09 febrero 2017 19:52)


  Attractive component to content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually loved account your weblog posts. Anyway I'll be subscribing on your augment and even I fulfillment you get admission to consistently rapidly.

 • #19

  Belle Wertz (jueves, 09 febrero 2017 22:23)


  obviously like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth however I'll certainly come back again.

 • #20

  Teofila Needleman (viernes, 10 febrero 2017 06:05)


  When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thank you!